Aer conditionat

Sistemul de racire al casei

Cele mai cunoscute sisteme de racire sunt aparatele de tip aer conditionat. Pe langa acestea racirea locuintei se mai poate realiza si cu pompe de caldura. Daca stam mai bine sa ne gandim si aerul conditionat este o pompa de caldura de tip aer aer. Insa pretul ei mult mai accesibil si instalarea mai usoara l-au diferentiat de celelalte tipuri de pompe de caldura. Daca doriti sa aflati mai multe despre beneficiile pompelor de caldura va invitam sa treceti si prin blogul cu sfaturi pentru sisteme de incalzire.

1. Racirea cu aparat de aer conditionat

Fiind o pompa de caldura principiul de functionare este bazat pe compresorul care face posibil schimbul de temperatura. Acestea se compun de regula din doua aparate, unul de exterior respectiv de interior si un traseu de tevi care transmit caldura cu ajutorul agentului termic. Foarte des aerul conditionat este confundat cu sistemul de ventilatie sau invers. Acest fapt se datoreaza dispozitevelor de aer conditionat care se monteaza in tavan si seamana mult cu dispozitivele de ventilatie.

De ce nu ar trebui sa le confundam?

Pentru ca aerul conditionate recircula aerul din incapere racindul, fara al reimprospata. In timp ce sistemul de ventilatie aduce aerul curat de afara in casa. Iar pe cel uzat din interior il duce afara fara ai influenta foarte mult temperatura. Mai nou au aparut si sisteme de ventilatie cu recuperatoare de caldura. Dar acestea le dezbatem mai pe larg in blogul cu sisteme de ventilatie.

1.2 Cum alegem un aer conditionat

Primul criteriu este capacitatea acestuia care se masoara in BTU. In comert putem gasi aparate de aer conditionat rezidentiale cu capacitati intre 7000 btu si 24000 btu.

In tabelul de mai jos aparatele de aer conditionat au evidentiate cele mai importate caracteristici.

CapacitateSuprafataZgomotConsum
7000 btu10 m220 dB700 W
9000 btu20 m228 dB900 W
12000 btu30 m230 dB1200 W
18000 btu40 m234 dB1700 W
24000 btu60 m238 dB2100 W
Caracteristicile sunt orientative ele pot diferi in functie de tehnologia, model, producator, etc.
 • Capacitatea – care are unitatea de masura BTU, reprezinta unitatea de masura a energiei termice.
 • Suprafata – reprezinta suprafata medie in m2 pe care o poate raci la o inaltime a camerei de 3 metri, cu crestea inaltimii scade suprafata
 • Zgomotul – este nivelul de zgomot produs de unitatea interioara, Atentie unitatea exterioara are un zgomot mai puternic
 • Consumul – reprezinta consumul de energie electrica mediu pe ora

1.3 Tipuri de aparate de aer conditionat

Aparatul de aer conditionat fix

Este compus din doua unitati, una exterioara in care se afla compresorul  si una interioara. Compresorul fiind responsabil pentru racirea agentului termic ce circula prin radiatoarele celor doua unitati.

Avantaje aparatelor fixe:

 • eficienta mai ridicata
 • nivel de zgomot mai mic
 • in interior necesita un spatiu mai mic
 • gaura din perete este mai mica si totodata aceasta poate fi inchisa si mascata total
 • au un aspect mai placut
 • se gasesc in foarte multe forme si culori

Dezavantaje aparatelor fixe:

 • necesita spatii dedicate de montaj
 • nu pot fi mutate usor in caz de nevoie
 • sunt accesibile mai greu pentru intretinere chiar daca se doreste doar curatarea filtrelor
 • montarea se face de persoane specializate cu scule dedicate

Aparatul de aer conditionat mobil

Este un aparat mult mai usor de mutat la nevoie dar totusi nu il puteti lua intr-o mana si sa plecati. Deoarece constructiv contine aceleasi componente doar ca intr-o singura unitate interioara.

Avantajele aparatelor mobile:

 • nu necesita spatii dedicate de montare
 • sunt portabile deci le puteti muta ori unde aveti nevoie
 • usor accesibile chiar daca e vorba doar de spalarea filtrelor
 • se pot folosii in mai multe incaperi
 • nu necesita personal specializat pentru montaj deoarece e nevoie doar de introducerea in priza

Dezavantajele aparatelor mobile:

 • eficienta mai scazuta
 • nivel de zgomot mai ridicat
 • are nevoie de un spatiu de amplasare destul de mare
 • necesita o gaura spre exterior de 110 cm pentru a evacua aerul cald rezultat
 • In cazul in care il mutati in alta camera gaura trebuie inchisa si mascata, indiferent ca e in perete sau geam

1.4 Ponturi utilizare aer conditionat

Noi nu recomandam folosirea aparatelor de aer conditionat pentru curatarea aerului din incaperi. Deoarece acestea chiar daca au tot felul de filtre, le au de mici dimensiuni si se imbacsesc repede din cauza volumului mare de aer recirculat. Pentru a va convinge de acest fapt nu trebuie decat sa mergeti la un salon de coafura ce foloseste pentru racire aparat de aer conditionat. Daca aveti si ocazia de a face comparatia de dinainte de instalare si dupa doar 1 saptamana de utilizare va veti convinge singuri.

Pentru a pastra un aer la cele mai bun nivel de calitate din toate puntele de vedere aerul conditionat trebuie combinat cu un sistem de ventilatie. Fie el un aparat de ventilatie sau chiar deschiderea geamurilor. Recomandarea noastra este sa folositi ambele aparate in momentul in care nimeni nu este prezent in camera deoarece acestea produc curenti de aer. Atentie aparatele de aer conditionat sufla aerul la temperaturi cuprinse intre -4 si 6 grade celsius. Evitati pe cat posibil sa stati sub acestea. Pentru a reduce costurile cu racirea respectiv incalzirea va puteti ajuta si de draperii sau jaluzele. Pe timpul verii draperiile trebuie sa stea inchise pentru a nu lasa razele solare sa intre in casa. Iar pe timpul iernii draperiile se vor tine deschise pentru ca razele solare sa intre in locuinta.

2. Racirea cu Pompa de caldura

Racirea cu pompa de caldura se poate realiza in doua variante. Una cu recircularea agentului termic fara pornirea compresorului. Aceasta face fata doar in cazul diferentelor mici de temperatura. Iar in cazul verilor caniculare varianta a doua cu compresorul pornit asigura racirea locuintei chiar la temperaturi de peste +40 oC. Foarte multi utilizatori a acestui sistem au optat pentru acesta deoarece vara racesc casa iar iarna o incalzesc cu aceeasi pompa de caldura.

2.1 Racirea prin Pardosea

Pentru ca pompa de caldura sa raceasca casa prin instalatia din pardosea dumneavoastra nu trebuie sa aduceti modificari instalatiei. Toata diferenta este ca temperatura agentului termic din pardosea nu mai circula cu 30-35 de grade celsius ci undeva la 16-20 grade celsius. Insa aceasta vine si cu niste incovenienturi cum ar fi ca pardoseaua se va simti rece. Pe langa asta nici eficienta de racire nu este la fel de mare ca in cazul panourilor radiante. deoarece aerul rece tinde sa coboare tot timpul.

2.2 Panouri radiante

Acestea pot fi instalate atat pe pereti cat si pe tavan. Recomandarea noastra ar fi pe cat posibil sa incercati sa le pastrati pe tavan din doua considerente. Unu, nu stiti niciodata pe viitor ce modificari veti aduce peretilor plus ca nu veti mai putea bate cuie in pereti. Al doilea motiv ar fi ca suprafata tavanului este aprope in intregime libera pe cand pe perete puteti pune dulapuri sau orice alte elemente de decor. Indiferent ca alegeti racirea in pardosea, pereti sau tavan partea exterioara a acestora trebuie bine izolati. Un alt aspect important ar fi evitarea condensului. Pentru a evita condensul va trebui ca agentul termic sa nu aibe temperaturi sub 15 oC.

2.3 Ventiloconvectoare

Un alt mod de a va racii locuinta cu ajutorul pompei de caldura este prin ventiloconvectoare. Care au in componenta un radiator ce serveste pe post de schimbator de caldura. Si un ventilator ce sufla aerul rece de pe radiator in toata camera. Cu acestea puteti raci locuinta intr-un timp mult mai scurt chiar si in cazul spatiilor mari. Exista ventiloconvectoare pentru tavan, perete sau tavan. Care se pot gasi in urmatoarele variante:

 • aparante – caz in care tot corpul se gaseste la vedere pozitionat pe suporti
 • incastrat – caz in care marea majoritate a ventiloconvectorului se afla in perete

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *