Intrerupatoare touch

In prezent exista o mutime de tipuri si modele de intrerupatoare, de la cele clasice cu clapeta pana la cele inteligente de sticla. In aceasta larga gama nu trebuie sa uitam ca exista si intrerupatoare de o slaba calitate . Pentru a face o alegere de calitate trebuie sa urmariti:

  • Ca materialul din care sunt facute sa nu fie casant. Adica un materiar dur care la o apasare mai puternica sa se deterioreze
  • In cazul celor clasice cu lamele de contact, sa nu faca tranzitia de la o pozitie la alta pe jumatate sau ingreunat. Deoarece in interior creaza scantei daca contactul este imperfect
  • Sistemul de prindere sa fie unul zdravan altfel va puteti trezi cu intrerupatorul atarnand din perete.
  • Cele colorate sa nu aiba o vopsea superficiala deoarece in timp se va desprinde vopseaua. Puteti linistit sa trageti unghia pe suprafata acestora chiar in magazin pentru a le testa.

1. Intrerupatoare clasice

Acestea sunt cu sistem de actionare prin apasare a unei clapete. Pot fi la fel de elegante ca cele tactile fara a avea nevoie de cabluri in plus. Pentru ca astazi acestea vin cu rame de plastic, metal, marmura, granit, lemn, sticla. Iar se pot gasi in orice culoare preferati.

1.1 Simple cu retinere

Sunt acele intrerupatoare cu care fiecare din noi suntem familiarizati. Ele au doua pozitii iar prin apasarea lor stingeti sau aprindeti lumina. Acestea se pot gasi intr-o mare varietate de culori sau materiale.

1.2 Simple fara retinere

Acestea le intalniti de cele mai multe ori la sonerii. Ele aprind becul atat timp cat se tine mana apasata pe ele. Imediat dupa ce le dam drumul revin in pozitia initiala. Ele se mai gasesc in comert sub denumirea de intrerupator push. Acest tip de intrerupator il alegem in varianta cu doua butoane daca avem draperii sau rulouri motorizate. Un alt loc in care este des folosit este casa scarii unui bloc unde apasat aprinde lumina care dupa un timp se stinge singura.

1.3 Duble sau triple

Daca dorim pornirea sau oprirea mai multor surse de lumina sau dispozitive din acelasi loc folosim intrerupatoare duble sau triple. Majoritatea au aceiasi dimensiune ca un intrerupator simplu doar ca clapetele de actionare sunt mai mici. Acest fapt poate fi luat drept un avantaj in cazul in care doriti sa aveti un contact de rezerva. Sau dezavantaj pentru ca puteti apasa ambele butoane in acelasi timp pornind si lumina nedorita.

1.4 Intrerupatoare cap scara

Acest tip de intrerupatoare sunt folosite la trepte sau in spatii mari. Ne ofera posibilitatea de a aprinde si apoi a stinge acelasi bec din doua pozitii diferite. Daca ne dorim sa aprindem lumina in partea inferioara a scarilor si in partea superioara sa le stingem atunci alegem intrerupatoare cap scara. Mai pot fi instalate la intrarea in camera si la capul patului pentru a nu fi nevoie sa cautati patul pe intuneric.

1.5 Intrerupatoare cap cruce

Daca intrerupatoarele cap scara pot aprinde un bec din doua pozitii atunci cele cap cruce ne pot aprinde un bec din mai multe pozitii. Este foarte util aces tip de intrerupator daca aveti un living foarte mare cu multe usi. Puteti monta cate un astfel de intrerupator in dreptul fiecarei usi pentru a putea aprinde lumina indiferent din ce camera intrati.

1.6 Intrerupatoare cu potentiometre

In cazul in care va doriti ca lumina sa nu fie asa puternica ziua sau aveti nevoie de lumina reglabila atunci alegeti intrerupatorul cu potentiometru. Acesta mai este numit si intrerupator reglabil deoarece cu ajutorul lui puteti regla intensitatea becului. Atentie potentiometrul nu scade factura cu electricitatea cum se zvoneste prin multe locuri . Chiar daca la bec ajunge mai putin curent, consumul de curent este acelasi deoarece restul curentului este consumat in intrerupator.

2. Intrerupatoare Modulare

Pot indeplinii aceleasi functii ca cele clasice cu beneficiul ca sunt mai mici si pot fi combinate cu diferite prize. Puteti monta intr-un dispozitiv modular de prindere intrerupatoare, prize TV, prize internet, prize normale. Intr-un dispozitiv de prindere poat fi montate de la 1 intrerupator pana la 6 sau chiar mai multe. Datorita aparitie lor mai recente, de la bun inceput au fost prevazute cu sistem anti smulgere din perete.

3. Intrerupatoare moderne

In ultima perioada producatorii noilor tipuri de intrerupatoare au incercat sa le faca compatibile cu cablajul clasic al caselor. Dar sunt pe piata multe modele ce nu functioneaza doar prin simpla inlocuire a vechilor intrerupatoare pentru ca au nevoie de cabluri in plus. Deci atentie mare cand alegeti un nou intrerupator.

3.1 Tactile din sticla

Actionarea lor se face printr-o usoara atingere cu degetul a zonei marcate. Au un design mult mai elegant si curatarea lor este mult mai usoara. Acestea pot ingloba toate functiile intrerupatoarelor clasice chiar daca la exterior nu se vede nici o schimbare. In general sunt facute din sticla securizata deci nu trebuie sa va facet griji cu privire la spargerea lor.

3.2 Intrerupatoare cu Wifi

In general sunt intrerupatoare tactile care pe langa aprinderea becului prin atingerea lor ofera si o aplicatie mobila. Aplicatie care poate controla becul de la distanta. In acelasi timp puteti vedea daca cineva a uitat becul aprins si sa il stingeti de la birou sau de pe drum. Datorita protocolului Wifi un astfel de intrerupator nu are nevoie de cabluri suplimentare. Pentru o functionare optima necesita un router cu acoperire foarte buna ce ofera internet de mare viteza in intreaga locuinta.

3.3 Inteligente cu alte protocoale

Printre intrerupatoarele inteligente putem gasi protocoale prin cablu , radiofrecventa, bluetooth. Cel mai cunoscut protocol prin cablu este knx , prin radiofrecventa zigbee iar bluetooth este bluetooth mesh. Un mare dezavantaj al sistemelor cablate este necesitatea de a introduce cabluri suplimentare in intreaga retea electrica a casei. Celelalte trei protocoale necesita o pozitionare corecta a dispozitivelor in functie de distanta maxima pentru a nu pierde semnalul. In plus pentru a putea fi controlate de a distanta necesita dispozitive speciale de conectare cu routerul de internet.

3.4 Intrerupatoare dimabile

Un intrerupator dimabil regleaza intensitatea luminii ca in cazul intrerupatorului cu potentiometru. Un avantaj este ca lumina la intensitate mica are si un consum mai mic. Aceste intrerupatoare functioneaza cu becuri speciale care sunt si mult mai scumpe fata de un bec obijnuit. Un alt dezavantaj ar fi ca nu orice bec dimabil este combatibil cu orice intrerupator dimabil. Asa ca aveti mare grija cu alegerea lor.

4. Senzori ce inlocuiesc intrerupatoarele

In foarte multe spatii de acces precum casa scarilor intrerupatoare au fost inlocuite cu senzori de miscare. Acesti senzori simt prezenta persoanelor si aprind lumina fara nici un efort din pardea omului. Adevarata valoare o au in cazul in care omul are mainile pline sau pe intuneric, acesta nu mai trebuie sa caute intrerupatorul. Dar atentie foarte multe dintre ele nu fac diferenta dintre zi sau noapte astfel aprind lumina chiar daca nu e nevoie de ea. Insa combinat cu un sistem inteligent acest senzor poate face diferenta dintre zi si noapte.

5. Tipuri de montare

  • Incastrate – sunt incorporate in perete, doar partea de actionare fiind inafara peretelui
  • Aparente – sunt acelea ce se monteaza pe perete fiind vizibile in intregime

6. Intrerupatoare de exterior

Cel mai important aspect la un intrerupator de exterior este gradul de protectie al acestuia adica IP-ul. Daca nu stiti ce este acela IP si cum faceti o alegere in functie de gradul de protectie va invit sa urmariti si articolul nostru despre iluminat. Unde veti gasi detalii despre IP si multe alte informatii utile. Ca un intrerupator sa fie rezistent la conditiile de afara acesta trebuie sa aiba un IP mai mare de IP44.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *