Perdele

Sisteme de umbrire de la perdele la jaluzele

Din decorul unei locuinte nu poate lipsi sistemul de umbrire indiferent ca este alcatuit din perdele , jaluzele , rulouri, draperii sau mixt. Aceste obiecte se pot gasii in mii de forme si culori. Asa ca inainte de a incepe acest pas inarmativa cu multa rabdare.

1. Tipuri de sisteme de umbrire

Datorita faptului ca acestea se gasesc intr-o asa mare varietate ne da sansa sa ne personalizam locuintele. In general orice tip de umbrire am alege avem posibilitatea sa le folosim in orice incapere a casei. Alege in functie de nevoile si dorintele tale. Nu uita sa alegi ce ti se potriveste.

1.1 Perdele

O perdea se monteaza in interiorul ferestrelor si este compusa din material textil. Aceasta pozitionare are beneficiul de a pastra privirile curioase in afara casei. In acelasi timp lasa razele solare sa intre luminand si incalzind locuinta. Puteti alege intre model unicolore, cu dungi , cu buline , cu printuri, cu tesatura solida sau eterica.

O perdea o puteti gasi sub trei forme:

 • organza – au o stralucire aparte ceea ce creste nivelul de eleganta
 • semiorganza – fiind mai usor de confectionat au un pret mai mic si se sifoneaza mai greu
 • voal – sunt cel mai usor de confectionat si se calca mai usor sau nici nu necesita calcare

1.2 Draperii

Draperiile le folositi de cele mai multe ori in completarea perdelelor. O draperie de calitate va bloca total patrunderea luminii in locuinta dumneavoastra si va izola si termic. Pentru a creste eleganta camerei va recomandam sa alegeti draperii lungi si inalte cu mici imprimeuri pe toata suprafata lor. Daca sunt compuse din una maxim doua culori ofera senzatia unui spatiu mai mare. Intretinerea si spalarea draperiilor si a perdelelor se face cu usurinta doar introducandule in masina de spalat. Insa atentie la solutiile folosite si temperatura apei pentru ca acestea nesetate corect pot deteriora materialul.

1.3 Jaluzele

Acestea pot fi verticale sau orizontale. Jaluzelele verticale sunt formate din mai multe lamele care incep de sus si se termina in partea inferioara a geamului. Cele orizontale au lamele intoarse cu 90 de grade deci incep din partea stanga si se termina in partea dreapta a ferestrei. Pozitionarea lamelelor de sus in jos face posibila rotirea lor pe orizontala. Astfel putem regla lumina in functie de inaltimea soarelui de pe cer. Acestea sunt montate in general pe partea interioara a geamului.

1.4 Rulouri

Rulourile vin montate in partea exterioara a geamului oferind un spatiu mai mare la interior. Un alt mare beneficiu datorita pozitiei exterioare este acela ca nu se risca murdarirea lui in zona de gatit. Poate fi montat si in bai deoarece nu il afecteaza umezeala din interior. Insa un mare minus atat al rulourilor cat si a jaluzelelor este curatarea lor extrem de greoaie. Faptul ca sunt confectionate din lamele rigide nu ne da posibilitatea de introducerea lor in masina de spalat. Plus ca trebuiesc sterse individual fiecare lamela pe ambele parti.

1.5 Panouri japoneze

Este un tip mai putin intalnit la noi dar prinde din ce in ce mai multi admiratori. Pe langa montarea lor la geamuri , ele pot servi si ca usi de separare a spatiilor interioare. Sunt usor de personalizat fiind concepute majoritar din material textil. Acest material este foarte bine intins intre doua bare ce vin prinse de sine. Astfel ele vor culisa foarte usor si dau un aspect modern.

2. Sisteme de prindere de la perdele la jaluzele

Daca ne-am fi gandit ca odata facuta alegerea perdelelor , draperiilor , jaluzelelor sau a roletelor am scapat ei bine nu. Acestea au nevoie si de un sistem de prindere care si el poate fi gasit in multe variante de culori si forme. Aceaste varietate ofera posibilitatea de a personaliza si mai tare locuinta.

 • Galerii – se gasesc la perdele si draperii si au forma unei bari dar mult mai stilizate, de obicei vin prinse pe perete
 • Sine pentru perdea si draperii – in general sunt prinse de tavan si sunt mai usor de inchis sau deschis
 • Console montaj jaluzele – acestea pot fi cu prindere in perete sau cu prindere pe feroneria geamului, sunt intalnite la jaluzele orizontale
 • Sine pentru jaluzele verticale – in plus pe langa sina de perdea contine doua snururi cu ajutorul carora puteti schimba orientarea lamelelor si sa inchideti deschideti jaluzelele
 • Sine de ghidaj pentru rolete – acestea necesita o mana mai indemanatica deoarece daca nu sunt montate corect pot deteriora foarte usor roletele

3. Sisteme de actionare

3.1 Sistemele de actionare pentru perdele si draperii sunt:

 • Manuale – inchiderea si deschiderea se face cu mana
 • Motorizate – care pot fi controlate de intrerupatoare, telecomenzi sau mai nou de telefonul mobil

3.2 Sisteme de actionare a jaluzelelor si a rulourilor:

 • Manual – prin snur cu ajutorul caruia se pot roti sau aduna jaluzelele sau rulourile
 • Motorizat – care se controleaza la fel ca la perdele si draperii doar ca avem in plus si controlul orientarii lamelelor

Daca aveti orice intrebare sau nelamurire mai specifica lasati un comentariu iar specialistii nostri va vor raspunde. Nu ezitati sa ne contactati pentru orice sfat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *