Incalzire

        In primul rand trebuie sa stim ca nu exista un sistem de incalzire bun sau rau, pana la urma urmei toate incalzesc. Insa le-am putea imparti  in sisteme de incalzire potrivite sau nepotrivite pentru conditiile noastre. Iar ca sa ne putem face o idee in acest sens trebuie sa urmarim cele 3 mari caracteristici ale unui locuinte bine incalzita:

 1. Sursa de caldura ( gaz, lemn, electricitate, etc)
 2. Sistemul de distribuire a caldurii (calorifere , pardosea, ventiloconvectoare)
 3. Izolatia locuintei

1. Sursa de caldura

Sursa de caldure este accea parte a sistemului de incalzire care genereaza caldura in casa noastra. Astazi avem disponibil mai multe tipuri de surse de caldura printre care cele mai cunoscute sunt:

1.1 Centrale pe gaz (necesita gaz)

Puterea centralei necesare pentru locuinta dumneavoastra o puteti calcula cu ajutorul urmatoarei formule:

L * l * I * CI = KW

Lungimea * latime * inaltime * coeficientul de izolatie a locuintei = PUTEREA

                 PUTEREA se masoara in  KW (“kilowati termici”). Lungimea * latimea * inaltimea este volumul de aer de incalzit cu unitatea in metru cub (m3). Coeficientul de izolatie reprezinta nivelul anveloparii a intregii locuinte care o puteti estima pentru o casa veche neizolata la 60 de W/m3 de aer , casa veche izolata 45-55W/m3, iar la casele noi izolate poate ajunge si sub 30 W/m3. Deci pentru o locuinta veche neizolata de 150 m2 cu inaltimea de 2.5 metri calculul arata astfel:

                15 *10 * 2.5 * 60 = 22.500 W = 22.5KW

Centrala e bine sa fie cu 20% mai puternica ca sa poata asigura si incalzirea apei menajere. Centralele pe gaz se impart in doua mari grupe din punct de vedere al apei calde ce ajunge la robinet:

Centrala cu instant

Care incalzeste apa in momentul utilizarii. Un mare beneficiu al ei ar fi dimensiunea mica. Ca si un mic  inconvenient ar fi faptul ca primul jet de apa la deschiderea robinetului poate fi foarte cald si la scurt timp va veni apa la temperatura reglata. Acest fenomen se creaza datorita momentului de aprindere a flacarei ce incalzeste apa.

Centrala cu boiler

Aceasta va depozita cantitatea de apa calda intr-un vas numit boiler. Incalzirea apei se realizeaza printr-o serpentina instalata in boiler( bazinul de apa). Ca avantaj am putea preciza faptul ca este capabil sa furnizeze apa calda in cantitate mai mare. Fiind indicat pentru case cu suprafete mai mari si la familii numeroase.

In acest caz scapati si de acel jet de apa cald la deschiderea robinetului. Un minus este necesarul mai mare de spatiu fata de varianta pe instant.

1.2 Pompe de caldura (necesita electricitate)

Pompa de caldura este o instalatie care cu ajutorul unui compresor alimentat cu energie electrica preia temperatura exterioara pentru a incalzi locuinta. Dar pentru o pompa de caldura este necesara o putere instalata a energiei electrice de la 10 la 60 KW. Pe fiecare pompa de caldura puteti gasi consumul de energie electrica. Pompele de caldura sunt de trei tipuri:

Pompa de caldura sol-apa preia caldura solului prin conducte ingropate in curtea casei si o introduce in casa printr-un agent termic. Un astfel de aparat necesita o suprafata mare de teren pentru a ingropa cantitatea necesara de conducte in pamant. Solul nu trebuie sa fie nisipos sau pietros pentru a putea fi instalat.

Pompa caldura sol-apa

Pompa de caldura apa-apa este cea mai eficiente din punct de vedere a raportului de KW electric consumat si KW termic produs. Plus ca nu au nevoie de un spatiu foarte mare de teren. Dar necesita puturi adanci pentru a functiona corespunzator. Ele preiau temperatura din apa subterana si incalzesc locuinta.

Pompa caldura apa-apa

Pompa de caldura aer-apa are cea mai mica eficienta datorita faptului ca temperatura este preluata din aer nu din sol sau puturi cu apa. Stim foarte bine cu toti ca aerul iarna este mult mai rece decat solul, iar vara mult mai cald. Un astfel de aparat are nevoie de cel mai mic spatiu de instalare si este cel mai simplu de instalat dintre cele 3 tipuri de pompe de caldura.

Pompa caldura aer-apa

In Romania temperatura solului la peste 1 metru adancime si apa din puturi nu fluctueaza mult. Insa aerulul poate inregistra diferente de 50 de grade intre iarna si vara.

1.3 Centrale pe curent si incalzirea electrica in pardosea (necesita electricitate)

Centrala electrica incalzeste casa in acelasi mod ca centrala pe gaz doar ca foloseste electricitatea ca principala sursa de generare a caldurii. In schimb incalzirea electrica in pardosea utilizeaza circuite lungi compuse din rezistente care la alimentarea cu curent electric degaja caldura. Acestea se pot instala atat in pardosea, pereti sau chiar plafon.

1.4 Centrale pe combustibil solid (necesita lemne, carbuni sau peleti)

Multi ar spune ca sunt o sursa de incalzire invechita si neeficienta. Dar cum v-am spus si la inceputul blogului este decat cea mai potrivita alegere. Multi ar intreba de ce? Pentru ca in lipsa gazului si a unei retele electrice de mare putere este o varianta excelenta. Acest lisuri nu le putem intalni doar in zonele montane ci si in zone rezidentiale noi. Dupa cum bine stim Romania nu are inca reglementari bine definite pentru cartierele noi astfel dezvoltatorii introduc ce utilitati doresc.

1.5 Seminee (necesita lemne sau electricitate)

Daca pe langa incalzirea locuintei va doriti si un aspect placut chiar impresionant semineele sunt alegerea potrivita. Semineele pe lemne pe langa frumusetea lor estetica mai au un plus si anume sunetul creat de arderea lemnului care nu poate fi reprodus integral de un semineu electric.

Insa un mare inconvenient al semineelor pe lemne este murdaria pe care o creaza. Aceasta sursa de caldura este foarte indragite in cabane si case de vacanta. Ele pot incalzi si restul spatiilor nu doar spatiul in care sunt instalate cu ajutorul unei serpentine interioare care este legata la calorifere sau pardosea.

1.6  Aeroterme (necesita electricitate sau agent termic)

Sunt o alegera potrivita pentru incaperile foarte mari. Acestea imprastie caldura cu ajutorul ventilatoarelor acoperind o zona mult mai mare decat caloriferele.

Multi cand aud prima data de aceasta solutie cred ca functioneaza pe curent electric. Insa sunt multe modele care se leaga la centrala pe gaz sau lemne, avand acelas principiu de functionare ca caloriferele. Doar ca caldura este imprastiata in intreaga incapere cu ajutorul ventilatorului. Exista si aeroterme care ard motorina sau ulei uzat ca sa incalzeasca.

2. Sisteme de distributie a caldurii

2.1 Incalzire cu calorifere

Aerisirea caloriferelor este importanta pentru eliminarea bulelor de aer acumulate in perioada in care nu ati folosit incalzirea. Ocupa spatiu mai mare, necesita un agent termic la o temperatura ridicata de 50-70 oC. Nu pot fi mascat in totalitate. Costuri de instalare reduse si de exploatare neglijabil mai mari fata de varianta cu conducte in pardosea.

2.2 Incalzire in pardosea cu agent termic

Agent termic la temperatura joasa 30-35 oC. Acces mai geru in caz de defectiune. Nu ocupa spatiu deci incaperea pare mai spatioasa, ofera o pardosea incalzita. Pret de instalare mai mare dar incalzirea locuintei se face la un pret mai mic. Protectie fata de alergeni in conducte (tevile din polietilena cu bariera de oxigen nu permit formarea de microorganisme in interiorul tevii).

2.3 Incalzire cu panouri radiante

Panourile radiante nu incalzesc doar aerul ci si corpurile din incaperi. Nu ridica la fel demult praf in aer deoarece nu creaza curenti de aer. Prin radiatiile infrarosii peretii, tavanul, podeaua si obiectele din camera sunt încalzite, emanand caldura la randul lor. Pe un principiu similar functioneaza si soarele deoarece razele acestuia in contact cu obiectele degaja caldura.         

Usurinta de montare si intrare in posesie a panourilor. Viteza de instalare si punere in functiune. Acestea pot fi mutate mult mai usor dintr-un punct in altul. Au un design mai placut decat caloriferele. Nu incalzesc apa menajera. Ceea ce tine de costuri de exploatare noi tindem sa credem ca sunt mai ridicate decat in cazul incalzirii cu gaz.

2.4 Incalzire in pardosea electrica

Aceasta solutie are ca benficiu instalarea mai usoara si lipsa necesitatii gazului in schimb costul de utilizare este unul sesizabil mai mare fata de varianta pe gaz. In general este recomandat cu sisteme de energie verzi precum panourile solare sau eoliene. Insa va trebui sa luati in calcul si costul acestora. In cazul in care aceasta solutie vi se potriveste cel mai bine va trebui sa calculati doar pentru incalzire un minim de 20 KW energie electrica la 130 m2 instalati. Pentru combinarea cu panouri solare va trebui sa luati in vedere faptul ca consumul cel mai mare il veti avea in perioada a anului in care productia din panouri este cea mai mica.

3. Coeficientul de izolatie

Aceasta tema o vom dezbate mai pe larg insa mai jos puteti gasi o lista cu principali factori de izolare. Izolatia nu inseamna doar polistirenul de pe peretele exterior. O casa bine izolata are in vedere:

 • Izolatia pardoselii
 • Etanseitatea usilor si a geamurilor
 • Izolatia peretelui
 • Calitatea geamurilor
 • Izolatia tavanului
 • Puntile termice
 • Izolatia acoperisului
 • Sistemul de ventilatie

Am auzit de multe ori in diferite comparatii ca izolatia face diferenta. Dar atentie izolatia nu creaza diferente intre diferite tipuri de incalzire cum se aude in multe circumstante. Ea imbunatateste eficienta fiecarui sistem de incalzire si scade costurile de utilizare.

1 thought on “Incalzire sfat achizitie”

 1. Pingback: Aer conditionat / panouri radiante sfat achizitie - Independent Smart Home

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *