iluminat casa

Urmarind ghidul nostru veti sti, de ce sa tineti cont atunci cand doriti sa achizitionati noi corpuri de iluminat. Indiferent ca doriti sa optati pentru tehnologii noi precum LED sau doar sa alegeti lumina perfecta pentru baie, bucatarie sau chiar lumina de exterior.

Aceste sfaturi va sunt de ajutor daca faceti dumneavoastra alegerile finale cat si daca lucrati cu un designer. La care ii veti putea spune exact de ceea ce aveti nevoie. Veti invata ce caracteristici trebuie sa verificati pe ambalajul becurilor. Care bec unde si la ce se potriveste cel mai bine in locuinta dumneavoastra.

1. Ce trebuie sa stii despre iluminat (La ce sa fii atent cand cumperi un bec)

Becuri led pentru un iluminat mai eficient
– Ce urmarim pe ambalajul becului –

1.1 Temperatura luminii = nuanta culorii emise

Unitatea de masura folosita este grade Kelvin. Lumina Soarelui are aproximativ 5600 de grade kelvin:

 • 5000-6500 oK, lumina alba rece cu o nuanta alb spre albastru.
 • 3000-5000 oK, lumina alba neutra – cu o nuanta  alb spre galben.
 • 2200-3000 oK, lumina alba calda – cu o nuanta galben spre portocaliu.
Temperaturile iluminatului cu led

1.2 Wati = Curentul consumat

In funtie de acesta putem determina costul la factura de curent. ATENTIE nu exprima intensitatea luminii degajate de bec. Aceasta caracteristica apare in general la toate obiectele electrice si exprima doar curentul consumat nici decum puterea aspiratorului de absortie sau viteza de racire a unui frigider.

Valoarea de pe ambalaj de exemplu 100 W reprezinta consumul de curent pe o ora de functionare:

 • becuri clasice 60-100 W
 • neoane 20-40 W
 • becuri cu led 5-15W
Wati nu denota cantitatea de lumina ci cosumul de curent a surselor de iluminat

1.3 Lumeni sau lucsi = Cantitatea de lumina degajata de bec

Aceasta determina cat de multa lumina va avea incaperea in care este folosit. Pentru o camera de 20 mp o lumina buna incepe de la 1500 lumeni, dar aceasta poate sa difere mult in functie de destinatia de folosinta a camerei.

Luminozitatea in lumeni
Tabel lumeni vs wati

1.4 Dulia sau Fasungul = partea de prindere in corpul de iluminat

In general este acea parte metalica care se infileteaza in corpul de iluminat. Marea majoritate a becurilor folosesc dulia E27 dar mai sunt si altele de uz caznic precum:
 • E27 dulia „mare” cea mai utilizata la candelabre si corpuri de iluminat mari
 • E14 dulia „mica” se foloseste la veioze si corpuri de iluminat mici
 • GU10 cel mai folosit pe spoturi
 • MR16 un alt tip raspandit la spoturi
Dulii si fasungurile becurilor
Tipuri de dulii

1.5 Volti = Tensiunea de alimentare al becurilor

Este o alta caracteristica importanta care de multe ori va poate intoarce la magazin, deoarece nu ati fost atent la ea. Atentie tensiunile folosite la iluminat sunt la fel de periculoase ca cele de la prize.

Cele mai folosite tensiuni sunt:

 • 220v AC, majoritar in Romania
 • 110v AC, standard UK
 • 24v DC, benzi led si spoturi
 • 12v DC, predominant la benzile LED

1.6 IP = Coneficientul de protectie al corpurilor de iluminat

IP-ul apare in general pe corpurile de iluminat si reprezinta protectia impotriva prafului dat de prima cifra, respectiv a apei dat de a doua cifra. Pentru iluminat baie si iluminat exterior este important sa montam corpuri care sa aibe cel putin IP44.

IP coeficientul de protectie al corpurilor de iluminat

1.7 Alti parametri

Alti parametri care mai pot fi luati in considerare sunt indicele de orbire si indicele de redare a culorii.  Indicele de orbire apare cu UGR si este recomandat sa fie <= 19.

Indicele de redare a culori influenteaza culoare hainelor si obiectelor iluminate cu respectivul bec. Ca influenta sa fie cat mai mica becurile trebuie sa aibe indicele de redare a culorii peste 90%.

2. Cum alegem iluminatul in functie de utilizare

Lumina alba calda 2200-3000K – este folosita in spatii de odihna. Creeaza o atmosfera primitoare si relaxanta, aceasta nu trebuie sa fie puternica. Utilizata majoritar in spatii precum: living, hol, dormitor.

Lumina alba neutra  3000-5000K – ajuta la concentrare si totodata previne oboseala ochilor. Este foarte mult folosita in spatii de birouri deoarece imbina armonios spatiul de relaxare cu cel de lucru.

Lumina alba rece 5000-6500K – In aceasta lumina se observa mai bine detaliile si culorile. Aceasta se potriveste la activitati ca cosmetica, lectura, studiu sau la activitati ce necesita migaleala. Ar fi indicat sa utilizati o lumina mai puternica pentru aceste activitati. Dar nu excesiv de puternica deoarece poate devenii deranjant ochilor. Este indicat in bai , bucatarie si ateliere.  

3. Unde si la ce folosim lumina

Luminile se mai potrivesc la evidentierea obiectelor precum zone cu fotografii , colturi artistice, obiecte importante, etc. Un foarte bun evidentiator este banda led care poate fi montata intr-o mare varietate de forme. Cititul si scrisul se imbina perfect cu o culoare alb rece. Deoarece in prezenta luminii reci creste nivelul de concentrare si atentie. La birou lumina trebuie sa bata de sus in jos, iar daca folositi o veioza este indicat sa nu depasiti 500 de lumeni.

3.1 IIuminat de interior

In general bucataria are multi utilitate de accea nu ajunge un corp de iluminat in bucatarie si nici nu e nevoie sa va opriti la o singura lumina.

Un bec bun deasupra locului de luat masa este de culoare calda ca sa ofere o atmosfera destinsa si prietenoasa. Gatitul se face cel mai bine in prezenta luminii neutre care ofera o vizibilitate mai buna si nu influenteaza culoarea alimentelor. La fel si in cazul utilizarii telefoanelor, laptopurilor sau televizoarelor alegerea cea mai indicata ar fi o lumina alb neutra.

Pentru activitati sociale ata in cadrul familiei cat si a prietenilor este recomandata o lumina alb calda care ofera un climat degajat.

3.2 Iluminat de exterior

Iluminatul exterior necesita cea mai mare atentie deoarece e greu sa acoperim toata suprafata exterioara. Si trebuie sa cunoastem bine zonele ce au nevoie de lumina pentru a nu ne accidenta.

Iluminatul ieftin nu inseamna neaparat o lumina slaba si nici un bec scump nu insemna ca va lumina intreaga curte. Drep urmare trebuiesc urmariti cat mai multi parametrii ca sa scoatem maximul din sistemul de iluminat si sa evidentiem frumusetea curtii noastre.  

Fiecare incapere poate chiar sa combine cele trei tipuri de lumini. Ca sa satisfaca si mai mult nevoile de utilizare mai ales in cazurile in care camerele au multipla utilitate.

Va sfatuim ca inaintea oricarei achizitii sa luati sfaturi atat de la profesionisti cat si de la utilizatori deoarece va ajuta sa faceti mai usor alegerea potrivita.

Pentru orice intrebare sau nelamurire lasati-ne un comentariu mai jos!

1 thought on “Iluminat sfat achizitie”

 1. Pingback: Intrerupatoare Sfat achizitie - Independent Smart Home

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *