Sistem de irigat

Sistem de irigat

Un sistem de irigat rezidential este mai complicat si necesita o mai mare atentie in realizare decat unul strict pentru gradina. Deoarece acest sistem de irigatii trebuie sa corespunda atat diferitelor tipuri de suprafete si obiecte din curte cat si a numeroaselor tipuri de flori si plante. Astfel pentru a asigura necesarul fiecarui tip de plante, un astfel de sistem trebuie sa fie impartit pe zone de irigat. Principalele criterii de care trebuie sa tinem cont sunt:

  • Suprafata terenului ce dorim sa il irigam
  • Zone ce nu trebuiesc udate precum alei, gratare, piscina, etc
  • pozitia sursei de apa pentru ca acesta este punctul de plecare
  • presiunea si debitul apei indiferent ca provine dintr-un put forat sau de la reteaua orasului trebuie sa asigure o presiune minima de 2 bari

1. Tipuri de sisteme de irigat

1.1 Irigatii cu aspersoare

Aspersoarele sunt acele dispozitive care imprastie apa pe o suprafata mai mare. Pentru suprafete precum gazonul este cea mai buna alegere. Exista aspersoare ce pur si simplu se aseaza pe suprafata pe care urmeaza sa o udati sau mai exista aspersoare telescopice. Cele din urma sunt fixe si se folosesc la irigatii cu furtune subterane.

1.2 Irigatii prin picurare

Acestea de obicei se folosesc la copaci, vita de vie, flori mai mari sau altele. Beneficiul unui sistem de irigat prin picurarea este economia de apa si faptul ca apa ajunge direct la baza plantelor. Un alt plus ar fi posibilitatea de montare a irigatiei prin picurare si la ghivece. Fapt care ar asigura cantitatea necesara de apa plantelor din geam , balcon , terasa. Este posibila combinarea irigatiei prin picurare cu irigatul cu aspersoare.

2. Tipuri de montaj

2.1 Irigatul subteran

O astfel de instalatie de irigat are toate conductele ingropate in pamant indiferent de tipul sistemului de irigat. In cazul irigatului cu aspersoare se folosesc aspersoarele telescopice care se ridica din pamant. Acestea nu au nevoie de nimic special deoarece presiunea apei le ridica in momentul in care porneste irigatul. Iar irigatul prin picurare subteran este si mai discret pentru ca acesta nu are nevoie sa iasa din pamant. In momentul pornirii irigatiei furtunele perforate vor uda radacina plantelor fara a mai crea noroi sau balti la suprafata. Daca va faceati griji cu privire la inghet, aceste conducte ingropate in pamant destul de adanc nu mai ingheata. In caz ca nu puteti merge suficient de adanc cu furtunele exista valve automate de drenaj. Recomandam schitarea treseelor furtunelor pentru a evita deteriorarea ulterioara si o mai usoara mentenanta.

2.2 Irigatul suprateran

La fel ca in cazul irigatiei subterane acesta accepta atat aspersoare cat si picurare. Aceasta varianta va ofera libertatea de a repozitiona aspersoarele ori de cate ori este nevoie. Dar poate crea noroi sau balti in jurul aspersoarelor care la momentul repozitionarii poate fi incomode. Acest tip de montaj scade sansele de deteriorare a furtunelor pentru ca acestea sunt vizibile si pot fi evitate usor. Insa de cele mai multe ori necesita adunarea furtunelor care poate fi o treaba murdara. Depozitarea furtunelor peste iarna necesita golirea apei pentru a nu ingheta.

3. Sistem de irigat controlat automat

Un astfel de sistem va poate salva timp sau chiar curtea, gradina. Deoarece el nu este niciodata obosit sau in vacanta astfel sunteti siguri ca frumusetea gradinii nu are de suferit. Oricare sistem de irigat mai sus mentionat prin adaugarea unui controler de irigatii poate beneficia de aceste avantaje. Acest controler functioneaza pe baza unui programator de irigatii care poate fi setat in functie de zi si ora. Prin adaugarea unui senzor de umiditate sol irigatul ofera cantitatea de apa necesara fiecarei culturi. Astfel in zile ploioase poate sa nu porneasca irigatul scutind si bani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *